Sep 29, 2010

Technická vsuvka

Dnes to bude trochu netradičné, spravím takú malú porovnávaciu recenziu. Budem porovnávať jablká s hruškami, konkrétne starší (2007) MacBook Pro s aktuálnym Mac OS X Snow Leopard, ktorý som tu dostal zapožičaný, s mojím ASUS EEE 1008 HA. Než niekto vyprskne, že sa to porovnávať nedá, tak odpoveď znie... dá. Prejdime si to po častiach.

Telo
MacBook má celohliníkovú konštrukciu, vyrobenú len z niekoľkých kusov. Na povrchu nie sú žiadne nálepky, logá ani zbytočnosti - len svietiace logo Apple na zadnej strane displeja. Hliník nechytá odtlačky prstov, neprehýba sa, je spracovaný výborne, ale na druhej strane - hreje. Notebook sa chladí celým svojím telom, a v záťaži je oblasť nad F klávesami vyslovene horúca. Displej je v zavretom stave k telu pricvaknutý a otvára sa nie najpohodlnejším tlačítkom. Celý stroj váži okolo troch kíl (odhadom).
Eee má naproti tomu celoplastové, lesklo biele telo. Capkance od prstov je na ňom vidieť omnoho lepšie. Displej drží len odporom pántov a celková hmotnosť je trochu pod kilom a pol.
Oba notebooky majú istú eleganciu, a klady približne vyvyvažujú zápory. Čo sa tela týka, je to nerozhodne.

Displej
Tu je to pomerne jasné, MacBook má krásny 15-palcový displej s relatívne dobrými pozorovacími uhlami aj zboku a zdola. Rozlíšenie 1440x900 mi zatiaľ nikdy nebolo malé.
Naproti tomu má Eee nepríjemne malý 10-palcový LED podsvietený displej s rozlíšením 1024x600, ktoré chvíľami skutočne nestačí. Pozorovacie uhly vo vertikálnom smere sú otrasné. Apple teda v tomto vedie.

Touchpad
Apple má pod touchpadom len jediné tlačítko, pravý klik sa simuluje dvomi prstami na ploche touchpadu. Tento je hladký a pomerne veľký, nepodarilo sa mi však s ním príliš skamarátiť (dokedy som si nainštaloval myš).
Asus má touchpad výrazne menší, s výstupkami na povrchu, ktoré ho odlišujú od okolitého tela. Tlačítka pod ním sú dve, aj keď vyzerajú ako jediný kus. Napriek veľkosti je subjektívne precíznejší a rýchlejší.
Oba touchpady podporujú multi-touch gestures, Apple len skrolovanie, Asus oproti tomu aj pár ďalších gest, ktoré sú však ťažkopádne a nedoladené. Tesne víťazí Eee.

Konektory
Prehľadné víťazstvo Applu, pripojenie čohokoľvek možného (viac USB portov, DVI, FireWire, IR port) je väčšia devíza ako skryté konektory Asusu. Tento však má pre mňa nutnú čítačku SD kariet, takže by som aj tak nemenil.

Klávesnica
Apple ju má... otrasnú. Prvé dva dni som namiesto A stláčal v polovici prípadov Caps Lock. Ani teraz netriafam písmená presne. Klávesy je potrebné stláčať pomerne dôrazne, inak nereagujú. Fn je naľavo od Ctrl, čo spolu s Apple-ovskou pripečenosťou ohľadne Command klávesy znamená peklo na zemi (to rozoberiem v softvéri). Delete je mapovaný na Fn+Backspace, Insert neexistuje vôbec. Pre človeka z PC platformy utrpenie. Jediná výhoda je podsvietenie, ktoré sa však dá oklamať a spustiť položením rúk na obe strany klávesnice (nič nezvyčajné). Horšie je, že popri rozsvietenej klávesnici zhasne monitor...
Naproti tomu Eee má skoro dokonalú klávesnicu. Klávesy reagujú presne na ten správny úder a odpovedajú sympatickým ťukaním. Smerové šípky sú pomerne netradične rozmiestnené, ale rýchlo sa na ne zvykne. Klávesnica zaberá celú šírku netbooku, dá sa preto presnejšie zamerať.
Jednoznačne vyhráva Asus.

Zvuk
Vcelku škoda reči, repráčiky Eee sú úplne nanič, repráčiky Macu skoro úplne nanič. Asus má zdierku na slúchadlá navyše pomerne nepríjemne skrytú pod krytom, takže v tejto disciplíne patrí víťazstvo nakúsnutému jablku. Veľká škvrna je štartovací zvuk, ktorý zaznie vždy (ak človek nezabudne nastaviť mute) a nedá sa vypnúť. Neuveriteľné.

Výdrž na batériu + adaptér
Asus je stavaný na dlhý život na cestách, čo sa mu darí asi po úroveň 3.5 hodiny pri bežnej záťaži. Apple má batériu už starú a na výmenu, takže vydrží asi len štvrtinu tejto doby. Adaptér Eee je krásny ako celý netbook, adaptér Macu vyzerá ako súčiastka vytrhnútá zo sústruhu rok výroby 1960. Jedinou záchranou je tu magneticky pripojený kábel, ktorý má oficiálne brániť strhnutiu notebooku pri zakopnutí o kábel. Neviem, ešte sa mi to nepodarilo. Asus vyhráva.

Softvér
Toto bude komplikovanejšie. Uvediem hlavné WTF momenty ktoré mi tento MacBook privodil. Funkčné klávesy sú defaultne vypnuté a treba ísť do nastavení aby začali fungovať. To ale príliš nepomáha v prehliadači, kde skrátka F5 nie je prenačítanie stránky, F6 nie je skok do políčka s adresou, a Ctrl+F4 nezatvára tab. Brainfuck.
Potom je tu celá záležitosť s Command klávesou. Táto na seba preberá väčšinu funkcií klávesy Ctrl na PC, ale nie všetky. Šialenstvo začína. Klávesa Enter neotvára súbory a adresáre, ale premenúva ich. Celkovo - prehliadač súborov je tu jednoznačne najhorší ktorý som kedy videl, prieskumník z Windows, Nautilus, dokonca aj Total Commander sú kilometre pred týmto paškvilom. Aplikácie tu fungujú trochu inak ako na Win/Linuxe, ale dá sa na to zvyknúť. Veľa vecí sa tu rieši drag and dropom, vrátane napríklad inštalácie aplikácii, čo je opäť zvláštne, ale opäť sa na to dá zvyknúť. Systém sa mi za tie dva týždne nepodarilo zhodiť, čo je fajn.
Programovanie je vyslovené utrpenie: klávesové skratky ktoré potrebujem používať sú komplikované neexistenciou niektorých kláves, presunom alebo zmenou významu iných.
Systému nastavení nie je čo vyčítať: nastavení je tu výrazne menej, ale sú prehľadné a príjemné.
Rýchle vyhľadávanie funguje fajn, aj keď ho používam len na spúšťanie aplikácii.
Očakával som niečo extra, čo sa práce v záťaži týka, ale bol som trpko sklamaný: Mac stačí trochu zaťažiť, a je na tom ešte trochu horšie ako Windows alebo Linux.
Celkový dojem zo systému je ako také trochu horšie Ubuntu, takže oproti sedmičkám síce tesne vyhráva, ale na moderné linuxové desktopy proste nemá. Celkovo teda bod pre Apple.

Výkon
Úplne jasné. Mac je dvojjadro, rýchlejšie, s dvojnásobnou pamäťou. Disk je na tom podobne, takže Apple má opäť bod.

Zhrnutie
Prejdime si to teda: v súťaži o počítač na prácu a zábavu na tomto Erazme to vyzerá takto.
Apple: displej, konektivita, zvuk, softvér a výkon.
Asus: touchpad, klávesnica a výdrž.

Displej a výkon sa nakoniec ukazuje ako kritický, takže absolútnu väčšinu času používam a do školy nosím... Apple. Ale nebude sa mi s ním lúčiť ťažko.

No comments: